Please rotate your device.

Please rotate your device

RWE, Essen

First German ecologically orientated high-rise

The 127 meters high-rise is the first ecologically orientated building with a double skin overall glass façade for natural ventilation of office areas. The building is classified as the first German ecologically orientated high-rise. The RWE high-rise is situated free behind the realigned boundaries of the block edge. Through punctual density the inner area is kept free to the benefit of a generously laid out park space.

The offices are lit and ventilated naturally by way of a floor-high twin-shell glass façade. All functions of the natural ventilation system, daylight controls, sunscreens and blinds and the façade construction were integrated in the specially developed facade element, so-called “fish-mouth”. All functions can be adjusted to individual requirements by means of a control panel in each room.

  • Location
  • Essen, Germany
  • Built
  • International competition 1991, 1st prize
    Execution 1994 - 1997
    GFA 36.000 m²
    32 stories