Please rotate your device.

Please rotate your device

Kaistrasse, Düsseldorf

The three-piece complex was one of the first projects to be constructed in the Düsseldorf Media Harbour. The office and studio building, a former warehouse, is extended at the sides with buildings by Steven Holl and David Chipperfield.

The originally solid façades of the warehouse were replaced by storey-high glazing. This provides optimum lighting of the deep building’s floors and creates a spacious and transparent character, which is continued in the new and completely glazed staggered storeys. The patio enjoys a unique view over the developing Media Harbour and the Rhine.

The former warehouse, originally constructed in 1953, was refurbished and converted into offices and studios. The top storey of the warehouse was removed and rebuilt to provide two staggered storeys. All load-bearing members are constructed in reinforced concrete and are left exposed wherever possible. The large spans are carried by columns in the plane of the façades and by a further row of columns inside the building. The original solid façades were replaced by storey-high glazing. New insulation was added to the concrete frame, which was then clad with prefabricated panels.

The 17 metre deep warehouse offers highly flexible floor areas for retail space on the ground floor, as well as space for showrooms, advertising agencies or service industry companies in the above-ground storeys. The offices of Ingenhoven Overdiek Architekten are housed in the two staggered storeys.

Two glazed lifts on the road side give access to the six floors. Service functions such as WC units and naturally-illuminated staff kitchens are located on both sides of the central core. Office and studios can be separated as required by room-high glass partition walls.

  • Location
  • Düsseldorf, Germany
  • Built
  • execution 1994 - 1998

    GFA 5.700 m²